
GMK Bulvarı Akyol İşhanı KAT 6-22 Maltepe ANKARA TÜRKİYE
Eden McCallum LLP Tower House
10 Southampton Street WC2E 7HA İNGİLTERE
3717 Beach Drive SW, No. 118
Seattle, WA 98116 WASHINGTON/AMERİKA
guvencozumbizdegmail.com
05522385662
05462097579
İŞİNİZE HANGİ ULUSAL YA DA ULUSLARARASI HİBE UYGUN?
1 DK DA ÖĞRENMEK İÇİN ARAYIN

IPARD & TURQUALITY &
HORIZON EUROPE
TİCARET VE SANAYİ TEKNOLOJİ BAKANLIĞI HİBELERİ
KOBİ HİBELERİ
BELEDİYE HİBELERİ
STK HİBELERİ
PATENTLİ İŞ DOKTORU SİSTEMİ İLE ŞİRKETİNİZİN NESİLLER BOYU YAŞAYACAĞINI GARANTİ EDİYORUZ
AİLE ŞİRKETLERİ
AİLE ANAYASASI YETMEZ!SARSILMAZ BİR PLANA VE AİLE YAPINIZA UYAN UGULAMALRA İHTİYACINIZ VAR
YÜKSEK ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ GÜLÇİN GÜVEN

TORUNUNUZUN İŞİNİZİ DEVAM ETTİRME OLASILIĞI SADECE %4 İKEN SİZ %96 LIK İŞİ ÖLMEYEN BAŞARILI YÜZDEDE OLMAK İSTER MİSİNİZ? PEKİ KİME GÜVENEBİLİRSİNİZ?
SADECE SİSTEME! İNSANLARDAN BAĞIMSIZ SAĞLAM BİR SİSTEME!
GELİN YAKINDAN BAKALIM
Elegant Title

100 AİLE ŞİRKEİNDEN 96 SI NEDEN BATIYOR?
1.GELİNLER VE DAMATLAR
Türkiye’de aile şirketlerinde kurucusu işten elini eteğini çektikten ya da vefat ettikten sonra ikinci ve üçüncü jenerasyonda daha iyi yere gelebilmiş büyük şirket çok azdır. Aynı Kanuni’den sonraki Osmanlı İmparatorluğu gibi, gerileme ve çöküş dönemi başlar. Türkiye'de aile şirketlerinin hızla dağılmasının temelinde ailevi sorunları vardır. ABD'de aile şirketlerinin yüzde 96'sının ayakta durmasına karşın Türkiye'deki aile şirketlerinin 3-4 yılda yüzde 95'inin dağılıyor. Baba veya kardeşler yıllarca çalışarak çok gayret edip gece gündüz demeden şirketler kuruyor, zamanla kardeşlerin evlenmeye başladığını ve aileye başka kişiler aileye giriyor. O zamana kadar hiçbir problem yaşanmamasına karşın, evliliklerin ardından kardeşlerin hanımları arasında rekabet, kıskançlık ve dedikodu başlamasıyla şirket zamanla çözülme safhasına giriyor.
2.MİRAS KAVGASI
Aile şirketleriyle yaptığımız çalışmalarda sorunların temelini oluşturan bu faktörlerin profesyonel yönetim sistemiyle çözüldüğünü deneyimledik. Gördük ki aile şirketlerinin kuşak sorunu yönetim süreçlerini net bir şekilde etkiliyor. Fakat bu sorunun yanında nepotizm ve miras kavgaları da şirketleri tüketen başlıca etkenler arasında yer alıyor. Yakın zamanda aile şirketleri ölçeğinde birebir pek çok çalışmamız oldu. Vakayı sahada inceleme fırsatımız olduğu için tabloyu daha net görüyoruz. Şirketlerde miras kavgaları ekonomik açıdan ciddi sorunlara yol açıyor. Şirketin satılması, varislerin birbirine düşmesi, gelinler, damatlar, birçok vaka yaşıyoruz, tıpkı diziler gibi.
3. NEPOTIZM
Aile şirketlerinin çözmesi gereken en önemli diğer problemi ise nepotizm denilen ayrıcalıktır. Aile bireylerine, çocuklara, ailenin birinci derece yakınlarına yetkinlikleri olmamasına rağmen yetki ve unvan verilmesidir bu durum. Bu sorunlara profesyonel yaklaşılmadığı takdirde şirketlerin potansiyellerini üst seviyelere çıkarması ve yaşamlarını sürdürmesi söz konusu olamaz.’ Temel çözülme yahut ilk eksen kayması kuruluştan sonraki ikinci ya da üçüncü yaşam döneminde oluyor. İlk kuşağın iş doyumuna ulaştığı ilk 10 yıl veya ikinci 10 yılın sonrasında kuruluş dönemindeki lider bağlılığı ve istikrar bozulabiliyor. Dolayısıyla ilk kuşak hem kuruluş hem de çoğunlukla yıkılışı yaşayabiliyor. Kurum bu ilk dalgayı aşmış, yeni kuşaklara geçecek bir zihniyet değişimini başarabilmiş ise bu defa ikinci kuşağın kendine özel yıkım dalgaları, anlaşmazlıkları başlıyor. Genellikle ilk kuşak; kurucudur, heyecanı yüksektir, çok çalışır, girişimci ruhu öndedir, almaktan önce vermeyi bilir, hizmetkâr duruşu vardır, genellikle yokluk ve zorluktan geldiği için harcama disiplini vardır, iletişimi genellikle gelişmiştir, insanları küçük görmez, patron rolünü öne çıkarmaz, daha az eğitimlidir, dolayısıyla risk alma becerisi yüksektir, öğrenmeye açıktır…İşte saydığımız tüm bu özellikler genellikle takip eden kuşaklarda daha zayıftır. İkinci kuşak daha eğitimlidir, risk alması kolay değildir, zaten varlığın içinde doğduğundan gelecek heyecanı azdır, girişimcilik arzusu düşüktür, patron olmayı sever ama çok çalışmayı sevmez, harcama disiplini zayıftır, iletişimi donuk ve biraz ben merkezlidir. Mutlaka istisnalar vardır. Ama her iki grup arasında bu temel kişilik ve davranış farkları vardır ve önemlidir. İşte bu kişilik ve davranış farkları, şirkete ve aileye olan duyarlılığı, zaman ayırmayı, işe asılmayı, bir taşın üzerine yeni bir taş koyma heyecanını azaltır. Çözülme de böylece başlar.
Aile şirketlerini üzen, sıkan temel konu güvenin kaybolmasıdır. Örneğin işin içindeki kardeşlerin birbirlerine güvenleri kaybolmuşsa ortak her şeyi olumsuz görebiliyorlar. Aile ve ilişkilere, bardağın boş tarafına odaklanmaktan iş üretmeye zaman kalmıyor.Ailede kavganın olduğunu gösteren birçok ipucu ve belirtiler söz konusudur. Örneğin; ortaklar belirli aralıklarla yan yana gelemezler, gelseler de bir kısmı konuşmaz adeta küs dururlar. Eski kapanmış olaylar, yeniden gündeme gelir. Maddi paylaşımda hazımsızlıklar oluşur. Çalışmayan aile üyeleri işe karışır ve durmadan konuşurlar. Aile üyesi yeni kuşaklar, yetenek, yapabilirlik, alt yapı ve hak etmelerine bakılmaksızın gelişi güzel olarak işe alınırlar. Hatta bunlara içi boş ama konum olarak yüksek görevler, yetkiler verilir ama sorumluluk verilmez. Belirleyici, kapsayıcı, hoşgörülü, en önemlisi kendisini en yukarılarda değil aşağılarda görebilen lider duruşunun olmaması ve liderlik mücadelesinin yaşanması. Aile üyelerinin adeta yarışa girmiş gibi para harcamaları. Aile üyelerinin birbirlerine karşı saygılarında azalma olması. İşte bu ve benzeri belirtiler aile şirketinde bir rahatsızlığın olduğu ile ilgili önemli ipuçlarıdır. Bunların bir kısmı ya da tamamı ailenin temel değerlerinden, kültüründen uzaklaşmasını sağlar ki bu rotası olmayan bir gemide olmak gibidir. Her ailede kavgalar olabilir, biter gider ama aile dışından karışanlar hep kaybeder. Kurucudan sonraki kuşaklar, damat ve gelinlerin de müdahalesiyle en zor, en yıkıcı döneme girer. Aile şirketinde göreve getirilen kardeş, damat ve gelinlerin kavga ettiklerini çokça gördük. Kişisel egoların devreye girmesiyle güvenin zedelendiğine, karar alınamadığına, işe yaramazanlamsız detaylarla uğraşıldığına şahit olduk. Çok kardeşli bir firmanın yönetim kurulunda ilk yarım saat, yönetim kurulu masası üzerindeki çiçek aranjmanı hakkında o konuştuğumuzu hatırlıyorum. Oysa aynı kardeşler, risk yönetimi siber salırı veya yapay zekâ algoritması nedir, hayatlarında duymamışlardı.
VELİAHT KİM OLACAK
BİZ DE ŞİRKETİMİZiN NESLİLLER BIYU DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ DİYORSANIZ
3. HATTA 4. NESLİNDE DEVAM EDEN İŞLERİN BAZI ORTAK YÖNLERİ VAR. ŞİMDİ BU KRITER VE OLMAZSA OLMAZLARI HEP BİRLİKTE ANALİZ EDELİM İŞTE ENDÜSTRİ MÜHENDSİLİĞİNİN EN HARIKA ÖZELLİĞİ; ÇOK DISIPLINLI YAKLAŞIM. UZUN YILLAR KAR ELDE EDEREK BUYUMEK İÇİN HUKUKİ TİCARİ CEVRESEL DIŞ PAYDAŞLARINIZI MUYLU EDEN KALİTE BAZLI TEKONOLKI YAPAY ZEAKA RISK YÖNETİMİNİ ÖN PLANA ALAN BİR SİSTEM KURUP ISLETECEKSINIZ. BUNA KURUMSALLŞAM DİYEBİLİRSİNİZ SÜREÇLERLE YÖNETİM YA DA GELECEK YÖNETİMİ DE DİYEBİLİRSİNİZ ÖNEMLİ OLAN SARSILMAZ VE ESNEME PAYLARI BELLİ KİŞİLERDEN BAĞIMSIZ BİR İŞ YAPMA SİSTEMİDİR.
En önemli sır ailenin, kurucunun ve şirketin var olma nedeni olan temel değerlerin ilk kuşakta zayıflatılmaması, kayıp edilmemesi ve yeni kuşaklara aynı heyecanla aktarılabilmesidir. Uluslararası büyüklükteki yerli ve yabancı aile şirketlerine bakın bu disiplini görürsünüz. Beynin içindeki beyincik misali aile şirketleri, aileyi ve şirketi “o aile” ve “o şirket” yapan temel değerleri kendileri için güçlü ve taze tutabiliyor ve yeni kuşaklara aktarabiliyorlarsa, bu heyecanı aşılayabiliyorlarsa işleri kolaydır. Bu ise başlı başına bir liderlik işidir. 2002 den bu yana şirkete birinin zarar vermemesi için bunun alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. 2002'ten beri hala yapamamışız. Bunu yapmanız çok zor. Şirketin yönetimini yapabiliyorsunuz, ama kimler şirkete nasıl girecek şirketten nasıl çıkacak, evlenenlerin durumu ne olacak, gelinin durumu ne olacak, damadın durumu ne olacak diye hepsini düşündüğünüz zaman olmuyor. Bunu yapabilecek aile sayısı ülkemizde gerçekten çok az. Diyelim ki şirketinizde üniversiteyi bitiren bir yeğen yada akraba var, o da şirkette satın almada görev alarak başladı. Onun haricinde hepsinin başlayacağı yerler belli. 'Şuradan başlayacaksın, şu kadar maaşla başlayacaksın, şu eğitimini yaparsan şuraya girebilirsin, şu eğitimini yaparsan şu arabaya binebilirsin'. Hepsinin kriterlerini belirlemişiz. Tamamen çocuklardan ve bizden sonraki nesilden şirketi nasıl koruyabiliriz diye çalışıyoruz. Hepsi pırlanta gibi çocuklar ama biz Türkiye'de yaşanan tehlikeleri görünce bu sistemi kurmak istedik. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Şirketleri kuruyoruz ama büyütüp yaşatamıyoruz. Birinci nesilden ikinci nesile geçebilen şirketlerin toplam şirketlere oranı ancak yüzde 30'larda kalıyor. Aile üyelerinin salt maddi ihtiyaçlarını karşılayan lider modeli veya ailenin ortak değer yargılarını korumayan lider aslında bindiği dalı kesmektedir. Bunun için aile şirketinin yazılı bir anayasasının olması önemlidir. Aile şirketi anayasası, kurumda işleyişin kurallı hale gelmesini sağlayan bir araçtır. Aile şirketi anayasasında genel olarak şu alt başlıkların bulunması gerekir:
Anayasanın amacı; Temel ilkeler Ailenin ve işletmenin tarihçesi
Aile meclisi Aile ortaklar kurulu Yönetim kurulu Mali hak ve kazanımlar
Organizasyon modeli, organizasyon şeması ve görevlendirmeler
Denetim ve disiplin kuralları Yeni kuşakların yetiştirilmesi Tüm bu başlıkların altında bir yanda duygu kökenli olan aile, diğer yanda mantık kökenli olan şirket arasındaki ilişkiler ayrıntılarıyla birlikte belirlenmiş olur. Hissedar ortakların imzalayacakları bu metin, kendileri için bağlayıcı bir sözleşme niteliğinde olup hukuki karşılığı vardır.
İŞ HUKUKU ANLANINDA 36 YILLIK TECRÜBEYE SAHIP HUKUKİ İŞ ORTAĞIMIZ ARSLANTAŞ HUKUK BÜROSU İLE YAPTIĞIMIZ HUKUKI VE İŞ YÖNETİM DANIŞMANLIĞINI İÇEREN SİSTEMİ SİZERLE PAYLAŞİYORUZ. Tamamen çocuklardan ve bizden sonraki nesilden şirketi nasıl koruyabiliriz diye çalışıyoruz. Hepsi pırlanta gibi çocuklar ama biz Türkiye'de yaşanan tehlikeleri görünce bu sistemi kurmak istedik.
Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim FAYDALARI
•Hissedarlık ve şirket yönetimi konularını birbirinden ayrılabilir.
•Aile içi iletişim ve şirket içi iletişimi birbirinden ayırarak sağlıklı bir yönetim tarzı uygular.
•Kararları ve sonuçları değerlendirir.
•Kurumsal, kalıcı ve ileriye yönelik şirket yapısı oluşturulur.
•Ailenin vizyon ve değerleri belirlenir, geleceğe ilişkin hedefler konur. Aile gelenekleri korunur ve gelecek nesile taşınır.
•Aile üyeleri arasında karşılıklı saygı, sevgi, destek ve yardımlaşma sağlanır.
•Aile üyelerinin şirket ve yönetimine güveni sağlanır ve sürdürülebilir olur.
Aile üyelerinin şirkette çalışma kuralları oluşturulur.
•Aile üyelerinin eğitim planlamalarına yön verilebilir.
•Aile üyelerinin kişisel gelişimi sağlanır.
•Aile içinde şirketin mevcut durumu ve geleceği için alınacak kararlar alınması için yöntem oluşturulabilir.
•Ailenin iş birliği içinde olduğu kişi/kurum/kuruluşlar ile ilişkilere ait şartlar belirlenir.
•Görev ve otorite devri ve halefiyet planlaması için şartlar belirlenir.
•İş paylaşımı yapılır.
•Varlıkların nasıl korunacağı ve geliştirileceğine ilişkin politikalar oluşturulur.
•Şirketin nesiller boyunca var olabilmesi ve sürekli geliştirilmesi için şartlar oluşturulur.
•Sonraki jenerasyonları belirli disiplinlere ve sisteme bağlı belirlenen iş kurallarına uymaya yönlendirir.
•Kurumsal yönetim; şirketin mali durumu, performansı, mülkiyeti ve yönetilmesi dâhil olmak üzere şirketle ilgili bütün maddi konuların doğru ve zamanında açıklama yapılmasını sağlar. Sadece faaliyet sonrasında değil, faaliyetin gerçekleştirilmesi sırasında ve öncesinde de bilgilendirmelerin yapılması beklenir. Bu açıklamalarda, şirketin geçmiş dönem performansı ile birlikte geleceğe yönelik hedefleri ve karşılaşacağı önemli riskler hissedarlara, şirket payları borsada işlem görüyorsa mevcut ve potansiyel yatırımcılara duyurulmalıdır. Kurumsal yönetim ilkeleri, şirketlerin faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde sürdürebilmelerine doğrudan etkisi nedeniyle, zaman içinde payları borsada işlem görmeyen şirketler için de önem kazanmıştır. Aile şirketleri, kuruluş yıllarında kendilerine özgü avantajlarına bağlı olarak hızlı bir performans artışı gösterseler de, şirketler büyüdükçe karmaşıklaşan ilişkiler çerçevesinde, performansın devamlılığını sağlayabilmek, belli düzenlemeler geliştirme gereği doğurmaktadır. Başka bir ifadeyle girişimcinin, başarıyı sürdürebilmesi için “büyümeyi yönetme” gereği doğmaktadır. İşler geliştikçe ve şirket büyüdükçe farklı alanlara yatırımlar yapılmakta ve sermayedar, profesyonel yöneticiler ile çalışma ihtiyacı duymaktadır. Böylece, risk alan sermayedar ve ücret karşılığında karar alan profesyonel yönetici rolleri ortaya çıkmakta, kısacası sahiplik ve yönetim erkleri birbirinden ayrılmaktadır. Bu ayrım söz konusu olduğunda ise etkin bir şekilde işleyen sistemlerin kurulabilmesi için kurumsal yönetim ilkelerine olan ihtiyaç ön plana çıkmaktadır. Başarılı bir girişimcinin, büyümeyi yönetmek için gerekli olan kritik kaynak ve kişisel niteliklerin tamamına sahip olmayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.Ailenin genişlemesiyle birlikte ortaya çıkan diğer bir durum da ailenin tek başına bir paydaş olmasının yanı sıra, aile içinde “hem hissedar olup hem de çalışan, hissedar olmayıp çalışan, çalışıp hissedar olmayan, ne hissedar olan ne de çalışan” aile bireyleri gibi çıkarları farklılaşabilecek paydaş gruplarının oluşmasıdır. Bu paydaş gruplarının farklılaşan çıkarları iyi yönetilmediği takdirde, aile bireylerinin şirketin işleyişine ve geleceğine ilişkin fikir ayrılıkları şirketin devamlılığını tehlikeye atmaktadır. Aile şirketlerinde kurumsal yönetim, aile bireylerinin işe ilişkin farklı beklentilerinin tartışılacağı ve dengeleneceği mekanizmalar kurarak, şirketin geleceğinin içsel nedenlerle çıkmaza girmesini önlemeyi amaçlamaktadır. Aile şirketlerinde kurumsal yönetim uygulamalarını ön plana çıkaran diğer husus ise sermayedir. Aile, sermayesinin yetersiz kaldığı durumda ortaklık, kurumsal yatırımcılar, finans kurumları ve bireysel yatırımcılara doğru genişleyen bir yelpaze ile iletişim içinde olmak durumundadır. Bu şekilde ortaklıkların kurulması sonucunda tarafların birbirlerine karşı olan sorumlulukları kurumsal yönetimi zorunlu kılmaktadır. Zira, kurumsal yönetimin temel amaçlarından biri de; mülkiyet sahibinin sermaye ortaklığından doğan haklarının korunması ve geliştirilmesidir. Kurumsal yönetim, aile şirketlerinde sürdürülebilirlik açısından başlıca koşul olan aile ve şirket arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi açısından ayrıca önem taşımaktadır.
Aile şirketlerinde geliştirilecek olan kurumsal yönetim düzenlemeleriyle;
•Profesyonel yöneticilerin performans şeffaflığı;
•Performans bazında ve adil piyasa koşullarına uygun şekilde ücretlendirme;
•Kariyer gelişim yollarının aile üyeleri tarafından tıkanmaması;
•Profesyonellerin ve aile üyelerinin aynı performans sistemine tabi olmaları;
•Karar almada yetki ve sorumluluk alanlarının belirlenmesi gibi beklentilere yanıt verilerek, yetenekli yöneticilerin şirkete kazandırılması, mümkün olmaktadır.
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go-to font for titles, paragraphs & more.
This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start editing the content and make sure to add any relevant details or information that you want to share with your visitors.